Een rietgedekt huis bouwen – kunstriet

6. Rietgedekt huis bouwen, rietendak met rond dakkepel

Gaat u een rietgedekt huis bouwen, dan is de toepassing van kunstriet wellicht een geschikte optie. Het grote voordeel van kunstriet is, dat het niet verweert onder invloed van wind, regen, hagel en sneeuw. Doordat deze ‘rietsoort’ niet uit organisch materiaal bestaat, vindt er simpelweg geen rotting plaats. Ook mos- en alggroei is na het plaatsen van kunstriet in principe verleden tijd, al is dat niet voor 100 procent te garanderen. Bij natuurriet kan rotting plaatsvinden als de hellingshoek van het betreffende dak niet steil genoeg is. Bij het gebruik van kunstriet ondervindt u nauwelijks hinder van deze problemen.

Uv-straling

Het is niet zo dat kunstriet gevrijwaard is van alle mogelijk te bedenken invloeden. Bijvoorbeeld, uv-stralen doen gewoon ‘hun werk’ op een dak dat is bedekt met kunstriet. Deze stralen zullen weliswaar een andere uitwerking hebben dan op natuurriet, maar ook de kunststof variant is ontvankelijk voor de nadelen van uv-stralen. Jarenlang zonlicht op het kunstriet waarmee uw dak is bedekt, heeft onherroepelijk invloed op de kleur van het riet.

Ondanks de vele voordelen kan de aanwezigheid van kunstriet niet iedereen bekoren. We kunnen stellen dat de populariteit enigszins geografisch is bepaald. Inwoners van gemeenten in ’t Gooi hebben doorgaans geen goed woord over voor kunstriet. “Kunstriet in Blaricum, dat kan toch niet. Die inferieure kwaliteit van kunstriet willen we hier niet, hoor.” In Blaricum willen ze uniek zijn. Een massaproduct als kunstriet valt daar absoluut niet onder. Ieder zijn meug, zeggen ze weleens. Hoe dan ook, kunstriet is van een afstand nauwelijks van echt te onderscheiden en blijft daarom voor velen een interessante optie.

Voordeel van een rietgedekt huis bouwen met kunstriet

Ondanks het enigszins twijfelachtige imago van kunstriet en het feit dat de Gooische Vrouwen er niet over te spreken zijn, valt niet te ontkennen dat kunstriet enkele grote voordelen heeft ten opzichte van natuurriet. Waar bij natuurriet de hellingshoek van zeer groot belang is, is dit mogelijke probleem direct verholpen als men kiest voor kunstriet. Het argument dat het water na een regenbui snel moet worden afgevoerd, is ineens niet meer relevant. Ook het brandgevaar is bij kunstriet aanzienlijk minder. De aanschaf van kunstriet is voor huiseigenaren die geïnteresseerd zijn in een rieten dak een serieuze overweging waard.

Informeer bij bouwbedrijf Lichtenberg eens vrijblijvend of kunstriet geschikt is voor uw huis, of dat in uw geval juist natuurriet de beste optie is. Wilt u een rietgedekt huis bouwen – of laten bouwen – laat u door de professionals van bouwbedrijf Lichtenberg vakkundig adviseren over de toepassingen die voor uw dak geschikt zijn.

<<< terug naar overzicht