Levensduur rieten dak

10 Levensduur rieten dak

Als u over een fraai huis beschikt, dan is een rieten dakbedekking natuurlijk een mooie afwerking van uw woning. Schoonheid zegt veel. Maar niet alles. Natuurlijk is het prettig als uw rieten dak er mooi bij ligt. Maar hoe is dat over een paar jaar? Wat is de staat van uw rieten dak als het reeds enige jaren wind, kou, regen en sneeuw hoeft moeten trotseren? Kortom, de levensduur rieten dak wordt grotendeels bepaald door de kwaliteit van het riet en de mate waarin u (preventief) onderhoud pleegt aan uw rieten dak. Gaat u een rietgedekt huis bouwen, bespaar dan zeker niet op het dakdekken en het onderhoud ervan. Het zal bepalend zijn voor de levensduur rieten dak, en dus ook voor uw woonplezier.

Preventief onderhoud

Een rietgedekt huis bouwen (of laten bouwen) is natuurlijk een geweldige uitdaging. Maar op het moment dat het afgebouwd en fraai afgewerkt is, houdt het werk nog niet op. Zeker bij de aanwezigheid van een rieten dak, is preventief onderhoud van groot belang. Preventief onderhouden is – welk object het ook betreft – altijd meer dan gewenst. Besteedt u hier niet de nodige aandacht aan en repareert u niet direct de schade die is ontstaan door bijvoorbeeld storm of vogels, dan is de schade na verloop van tijd vele malen groter dan deze aanvankelijk zou zijn geweest. Een kleine schade kan vaak snel en eenvoudig worden gerepareerd. Als dit niet tijdig gebeurt, dan zijn de kosten van de gevolgen van de schade vaak hoger dan van de schade zelf.

Algen en mossen

10 Levensduur rieten dakJe zou het haast niet verwachten, maar de levensduur rieten dak kan worden bepaald door de hoeveelheid algen en mossen op uw dak. “Mos op mijn dak? Kan dat dan?” Ja, het is inderdaad mogelijk dat er zich mossen en algen op uw rieten dak bevinden. Deze ontstaan onder andere door de toename van stikstof in de lucht. Het zijn stoffen die ervoor zorgen dat mos en vooral algen een kans krijgen zich te nestelen op onder meer uw rieten dak. Maar het proces versnelt zich met name als de woning is omringt door veel bomen. Deze zorgen ervoor dat bladeren of dennennaalden tussen de rieten dakbedekking komen. Deze ‘extra’ dakbedekking van mos en algen heeft als gevolg dat het rieten dak niet meer goed droogt. In een enkel geval kan het zelfs zo zijn dat het rieten dak gedurende het jaar niet meer de mogelijkheid krijgt in zijn geheel te drogen. Het gevolg is dat het riet zacht wordt en vergaat. Uw rieten dak verliest dan al gauw zijn functie en zijn schoonheid.

Levensduur rieten dak verlengen

Kent u dit probleem? Hebt u ook last van algen en mossen op uw rieten dak of wil u dat juist voorkomen? Neemt u dan contact met ons op zodat er gekeken kan worden naar de staat van uw rieten dak. Wie weet is het nog niet te laat. Gaat u binnenkort een rietgedekt huis bouwen, vraag dan van tevoren naar deskundig advies omtrent het verlengen van de levensduur van uw toekomstig rieten dak. Wij kunnen u er alles over vertellen.

<<< terug naar overzicht