Het schroefdak
Bij het plaatsen van een schroefdak wordt gebruikgemaakt van het zogenaamde schroefriet. Het is overigens niet de kwaliteit van het riet die hierin doorslaggevend is. Het verschil zit ‘m voornamelijk in de manier waarop het riet wordt toegepast. Het toepassen van een schroefdak heeft als voordeel dat de constructie gesloten is. Bij een juiste montage op een dichte ondergrond is het gevaar op brand direct geminimaliseerd. In dat geval is het brandgevaar even groot als bij een huis dat niet beschikt over een rieten dak.
Wanneer een rietgedekt huis bouwen met schroefdak?
Het plaatsen van een schroefdak is in principe altijd mogelijk. Ook als u uw huis gaat renoveren is een ervaren en kundige rietdekker ongetwijfeld in staat een schroefdak te plaatsen. In negen van de tien gevallen wordt zo’n dak geplaatst in combinatie met een isolatiepaneel. Als u dan toch wilt profiteren van de voordelen van een rieten dak, dan is de gelijktijdige aanschaf van een isolatiepaneel een goede overweging. Betreft het geen renovatie, maar gaat u zelf een rietgedekt huis bouwen – of u laat ‘m bouwen, dat mag natuurlijk ook – ook dan is het aan te raden de plaatsing van een rieten dak te combineren met een isolatiepaneel. Sterker nog, bij een nieuw huis is dit verplicht en moet u simpelweg voldoen aan de gestelde isolatievoorwaarden.
Gaat u een rietgedekt huis bouwen of renoveren en wilt u daadwerkelijk een schroefdak plaatsen, houd dan rekening met de volgende twee aandachtspunten, namelijk:
- De onderconstructie dient op het moment van plaatsen altijd droog te zijn. Is dat niet het geval en is deze constructie nog nat of vochtig op het moment dat het gaat regenen, dan ondervindt u in de loop der jaren onherroepelijk problemen met de kwaliteit van het aangebrachte rieten dak.
- Tevens wordt geadviseerd aan de warme zijde van het dak – vanzelfsprekend bevindt deze zich aan de binnenzijde – een dampdichte laag toe te passen. Vraag ernaar bij uw rietdekker, bijvoorbeeld bij Bouwbedrijf Lichtenberg.