Inspiratie voor een rietgedekt huis bouwen

1. Rietgedekt huis bouwen, rietgedekte villa te Soest

Ga je een rietgedekt huis bouwen, dan is de entree van De Efteling een mogelijke inspiratiebron. Het rieten dak van de entree van het park waar ook het aloude sprookjesbos zich in bevindt is even mooi en sfeervol als opvallend. In 1996 werd de sprookjesachtige blikvanger, het Huis van de Vijf Zintuigen genaamd, officieel geopend en verving het de oude entree die op dat moment niet meer representatief was. Het was destijds de bedoeling de bezoeker van het park direct in de juiste sfeer te brengen. We kunnen wel stellen dat dit aardig is gelukt.

Voordelen rietgedekt huis bouwen

Mocht u van plan zijn het dak van uw huis of villa te bedekken met riet, u hoeft niet zo groots uit te pakken als De Efteling heeft gedaan. Voor u als particulier gelden natuurlijk andere voorwaarden. Een attractiepark als De Efteling wil graag de show stelen met een fantastische entree. Wellicht is zo’n zelfde entree bij u in de straat iets te veel van het goede. De kans is aanwezig dat de buren toch iets minder enthousiast zijn dan u. Toch zijn er redenen genoeg om uw huis of villa een rieten dakbedekking te geven. Er zijn legio voordelen om juist hiervoor te kiezen. We noemen er enkele:

  1. De toepassing van riet zorgt voor een enorme isolerende werking. U zult dat absoluut gaan merken op uw energierekening.
  2. Huiseigenaren die u voorgingen, stellen dat hun huis met een rieten dak groter oogt en simpelweg meer karakter heeft.
  3. Het rieten dak weert de meeste geluiden uit uw huis. Met name voor omwonenden van vliegvelden is dit een zeer geschikte optie.

Het gevoel van een rietgedekt huis bouwen

Als u daadwerkelijk een rietgedekt huis gaat bouwen, krijgt u er meer voor terug dan slechts alleen de praktische voordelen. Een villa met een rieten dak straalt rust, warmte en karakter uit, maar behoudt wel haar moderne uitstraling. Zeker in een landelijk gebied past een villa met een rieten dak naadloos in de omgeving, de villa wordt als het ware probleemloos geintegreerd in de natuur.

Misverstand

Er is eigenlijk nóg een voordeel wat tot nu toe onbenoemd is gebleven. Er bestaat nog steeds een misverstand over de te betalen verzekeringspremie voor eigenaren van een huis met een rieten dak. Men denkt dat deze premie vanwege de aanwezigheid van riet aanmerkelijk hoger is. Dat is pertinent niet waar. Vroeger was het inderdaad zo dat een rieten dak voor hogere premies zorgde. Dat is echter allang niet meer het geval. Dus gaat u een rietgedekte villa bouwen? Laat u zeker niet tegenhouden door de vermeende hoge premies die u hiervoor zou moeten betalen.

<<< terug naar overzicht