Rietgedekt huis bouwen met de beste kwaliteit riet

Met natuurlijk riet een rietgedekt huis bouwen

Als we een rietgedekt huis bouwen, is de toepassing van natuurlijk riet het meest voor de hand liggend. In een eerder artikel spraken we al eens over het gebruik van kunstriet. Ten opzichte van natuurlijk riet heeft kunstriet wel degelijk zijn voordelen. De weersinvloeden hebben er nauwelijks vat op. Verrotting vindt dus eigenlijk niet plaats. Ondanks deze voordelen kiezen veel huizenbezitters toch voor de toepassing van de natuurlijke variant. Maar waar vinden we natuurlijk riet met kwalitatief hoogwaardige eigenschappen?

08 Waar vinden we het beste natuurlijke riet

Nederland – rietland

Het is wellicht wat overdreven om Nederland direct een rietland te noemen, maar ons land is zeer geschikt voor het verkrijgen van riet van de beste kwaliteit. Nederland beschikt over veel water en oevers. Voor riet zijn dat de twee meest elementaire zaken. Dat wil echter niet zeggen dat elke plek met een beetje water en een oever direct puik en kwalitatief goed riet levert. Bouwbedrijf Lichtenberg – specialist in onder meer een rietgedekt huis bouwen – plaatst met regelmaat rieten daken bij particulieren en weet als geen ander waar het juiste riet te krijgen is.

Gaat u een rietgedekt huis bouwen? Houd er dan rekening mee dat het door u gewenste riet afkomstig kan zijn uit het buitenland. De levering van Nederlands riet is namelijk te minimaal om alle klanten te kunnen bedienen. Het is zelfs zo dat maar liefst 75 procent van het riet afkomstig is uit het buitenland. Veel riet wordt geïmporteerd uit Oost-Europese landen als Roemenië, Polen en Estland. Ook voor de landen Hongarije, Oostenrijk, Turkije en zelfs China zijn we behoorlijk afnemers van riet. Waar het ook vandaan komt, de uiteindelijke kwaliteit van het riet is het belangrijkste. Daarom is het van groot belang dat het riet met zijn voeten gegroeid is in zoet en arm water.

Een rietgedekt huis bouwen – fijn of grof riet?

Het is blijkbaar niet voor iedereen helemaal duidelijk welke rietsoort kwalitatief het best is. Kiezen we voor de fijnere soort, dat na het dekken van het dak een zeer fraai resultaat geeft? Of gaan we voor het grovere riet, dat er weliswaar iets minder mooi uitziet, maar wel een stuk duurzamer is? We hebben het antwoord eigenlijk al gegeven. Ondanks het fraaie uiterlijk van fijn riet, bent u als huiseigenaar echt beter af met een grovere soort. Dit riet ademt een stuk beter en de kans op ‘dichtslaan’ is aanmerkelijk kleiner.

<<< terug naar overzicht